RESTAURATIE SEBA

Naast mijn vak als uurwerkrestaurator is zeilen met klassieke schepen mijn grote passie. In 1999 heb ik een scherp Engels jacht gekocht dat ik over de jaren geheel heb gerestaureerd en aangepast aan mijn wensen.

31 eerste zeiltocht 1

Het jachtje dat ik had aangeschaft bleek bij nadere inspectie zo slecht te zijn dat een plan van een tweejarige restauratie al gauw niet haalbaar bleek.

Ik stond vervolgens voor een groot dilemma, zou ik de boot slopen en opstoken of zo restaureren dat ik er weer mee kon zeilen. Uiteindelijk heb ik na veel overwegingen voor laatstgenoemde optie gekozen.

Geheel tegen mijn principes als restaurator, die datgene wat er is behoudt, heb ik uiteindelijk besloten de boot als basis te gebruiken om mijn droomboot te creëren.
Authenticiteit is belangrijk maar schoonheid en efficiëntie ook!

Eerst ben ik begonnen aan een schriftelijke cursus jachtontwerp, die mij de basis gaf om het design van mijn boot opnieuw vorm te geven, met een langere overhang en een lagere kajuit, meer in de stijl van een vooroorlogs jacht.

Teneinde alle mankementen te kunnen inspecteren heb ik de boot geheel uitgekleed tot ik alleen nog maar een lege romp over had. Vandaaruit ben ik begonnen met de wederopbouw. Een project dat jaren geduurd heeft.

Hieronder ziet U een foto verslag:

00
01
02
03
04
05
06
08
07
09